Welke therapieën helpen na mishandeling en trauma? Deel 3
Wat heeft iemand nodig? Wat nu? Leuk dat ik dit nu allemaal weet en wat kan ik er dan mee? Wat helpt je dan verder?
Wat helpt is therapie gericht op inzichten verkrijgen en de macht teruggeven. Mijn ervaring is liever niet alleen Cognitieve gedragstherapie, het is goed om te zien wat je doet, wat goed werkt en wat goed gaat. Het leert je nieuw gedrag aan, andere manieren om dingen te doen, maar dat pakt niet de reden aan waarom je doet wat je doet. Het gaat niet naar de bron en de oorzaak. EMDR ook liever niet, deze vorm is voor sommige (enkelvoudige) trauma-gevallen heel werkzaam, maar van de meeste mensen met een verleden van misbruik hoor ik vaak dat het ook te veel negatieve effecten heeft en dat het niet (voldoende) helpt. Zeker als het gaat om langdurige mishandeling. Maar wat dan wel?
“De kernervaringen van een psychisch trauma zijn onmacht en isolement. Het herstel van de overlevende berust er derhalve op data ze weer macht krijgt en zich weer verbonden voelt met anderen. Herstel is alleen mogelijk binnen de context van relaties; het kan niet in een isolement plaatsvinden. ” Dit is zoals het beschreven staat in het boek Trauma & Herstel van Judith Herman. De focus van de behandeling is daarom in eerste instantie het herstellen van het zelfbeeld en het hervinden van de eigen kracht.
De kracht van Integratieve Psychotherapie & Hypnotherapie is denk ik dat ik, als therapeut, beschik over meerdere therapieën en methodes die ingezet kunnen worden. Ik kijk ook naar de persoon die ik voor mij heb, wat heb jij nodig? Wat werkt voor jou wel en wat werkt voor jou niet? Maar de basis en de focus is het herstellen van het zelfbeeld en het hervinden van de eigen kracht. Dit is nodig om het proces van ontwikkeling en heling in te gaan. Met een laag of negatief zelfbeeld blijf je immers denken dat je het niet kan of dat het toch niet lukt. Zonder kracht en zonder wil gaat het ook niet lukken. Daarom ga je werken aan je zelfbeeld. Tegelijkertijd ga je werken aan het (her)vinden van je eigen kracht. Vanuit deze (innerlijke) kracht kun je groeien en ontwikkelen.
Tevens is het een mogelijkheid om te werken met delen. Om eens een gesprek aan te gaan met het deel wat je continu verteld dat je niks waard bent. Of met het deel wat heel hard werkt om je te beschermen en een gigantische muur voor jou heeft gemaakt. Of met dat deel dat ervan uit gaat dat je het toch allemaal niet goed doet, niet goed kan, niet goed bent. Of om eens te kijken wat er nou op die plek zit wat steeds je keel dichtknijpt, datgene dat op je borst drukt, je maag doet samentrekken... Het belangrijkste is dat je nieuwsgierig bent. Dat je het wilt onderzoeken. Want er zijn heel veel mogelijkheden om te kijken naar al deze delen van jezelf.
In het volgende blog zal nog een aantal therapieën bespreken die werken met je onbewuste, zoals hypnose en trance. Tevens zal ik iets vertellen over Innerlijk Kind werk. Er zijn namelijk nog veel meer methodes die kunnen werken!
Wees lief voor jezelf...
Je bent niet alleen, je hoeft het niet alleen te doen.
Comments