RET Stappenplan
R.E.T. is de afkorting van Rationele Effectiviteits Training of ook wel Rationeel Emotieve Therapie. Het is een methode waarbij je vervelende emoties of gedrag van jezelf waar je last van hebt, om te zetten naar een meer effectiever gedrag of naar positievere emoties.
Wat is RET?
De RET-methode laat je kijken naar drie dingen: de gebeurtenis of situatie, je gedachten die je daarover hebt en de emoties die je daarbij voelt. Deze methode geeft je inzichten over de situatie en geeft je ruimte om er anders mee om te gaan. RET veranderd niets aan lastige situaties of emotionele pijn. Maar kan je wel helpen als deze pijn maakt dat jij je minderwaardig voelt. Als er vaak situaties zijn waarbij jij je steeds minderwaardig voelt, zonder dat de ander daar een reden toe geeft, kan RET je misschien helpen. Want dan kan het zo maar zijn dat jouw overtuigingen over jezelf je in de weg zitten.
Bij RET gaat het om je Ineffectieve Gedachten, gedachten die ervoor zorgen dat jij je minderwaardig of rot voelt. Dat je iets doet, wat je eigenlijk liever niet doet of anders wilt doen. Deze gedachten helpen je niet verder, maar staan je groei en ontwikkeling in de weg.
Het gaat er niet zo zeer om of die gedachten goed zijn of fout zijn, of je gelijk hebt of niet. Het gaat erom dat deze gedachten je niet helpen en dat je het liever anders zou willen.
RET stappen toepassen:
Hieronder staan de stappen uitgelegd. Pak pen en papier en schrijf de antwoorden op. Het kan helpend zijn dit meerdere keren te doen en te herhalen. Deze methode kan de gedachten die er al heel lang zijn, niet in één keer oplossen.
Stap 1 van RET
Beschrijf de Situatie.
Wat is de gebeurtenis of de situatie die het ongewenst gevoel en gedrag oproept? Beschrijf daarbij de situatie zo concreet mogelijk. En hou het hier bij feiten. Bijvoorbeeld: Ik moet een presentatie houden.
Stap 2 van RET
Beschrijf de Emotie en/of gedrag
Welke emoties roepen deze situatie bij je op? Omschrijf het ongewenste gevoel eens? En wat doe je dan wat je liever niet doet of anders wil doen? Beschrijf dit ook hier weer zo concreet mogelijk. Bijvoorbeeld: Ik ben bang dat ik dicht klap of uitgelachen wordt.
Stap 3 van RET
Beschrijf de Gedachten
Wat zijn de gedachten over de situatie en over jezelf? Wat vind je daarvan? Als je dit lastig vind kun je jezelf afvragen “wat iemand zou kunnen denken in een dergelijke situatie?”. Bijvoorbeeld: Ik ben waardeloos, ik kan het niet, ik mag geen fouten maken, dan vinden mijn collega’s mij dom.
Stap 4 van RET
Beschrijf de gewenste (en reële) emoties en/of gedrag.
Hoe wil je je gaan voelen als dergelijke situaties zich voordoen? En hoe wil je je gaan gedragen? Formuleer ook dit zo concreet mogelijk wat de gewenste situatie is.
Stap 5 van RET
Daag je niet-constructieve gedachten en je waardeoordeel van stap 3uit en stel ze ter discussie. Stel jezelf vragen als: klopt het wel wat ik denk? Weet ik dat absoluut voor 100 procent zeker? Kan het ook anders zijn, kan ik het anders zien? Helpt deze gedachte mij om mijn gewenste gedrag te bereiken? Is deze gedachte logisch? Ben ik waardeloos als ik fouten maak? Ben ik dom als ik een fout maak? Als mijn collega’s of manager mij zouden veroordelen vanwege fouten, betekent dit dan ook echt dat ik waardeloos ben? Of kan ik dat ook anders zien? Is het reëel om te denken dat ik geen fouten mag maken?
Stap 6 van RET
Vervang de niet-constructieve gedachten door nieuwe effectievere en gewenste gedachten met een heldere formulering. Je kunt jezelf afvragen welke gedachten je kunnen helpen om het gewenste gedrag te bereiken. Bijvoorbeeld: Als je iets nieuws doet, maak je soms fouten. Dat hoort nou eenmaal erbij en dat begrijpt iedereen. Als iemand mij veroordeelt vanwege een fout of mijn onzekerheid, zegt dat niets over mij, maar wel wat over die persoon. Ik kan voor mijzelf opkomen, dat heb ik vaker gedaan, ik weet hoe dat moet. Ik mag van mijn collega’s en baas verwachten dat ze me op weg helpen. Als ze dat niet doen, kan ik daarom vragen.
Stap 7 van RET
Test het uit! Wees nieuwsgierig! Je kunt het eerst in je fantasiewereld uitproberen en kijk wat het voor je heeft gedaan. Check wat er is veranderd. Zie of het werkt. Helpen de nieuwe gedachten je? Hoe voelt het om er zo tegen aan te kijken? Het belangrijkste is om het te doen. Pas dan kun je evalueren wat werkt en wat niet. Ga dan eventueel terug naar stap 3 en kijk wat je hierin kunt aanpassen.
Voorbeelden van situaties waarbij je RET kunt toepassen:
Spreken in het openbaar of presentaties geven
Conflicten
Vlieg- of straatangst
Frustraties
Perfectionisme
Te veel of te vaak zenuwachtig
Aardig gevonden willen worden
Teleurgesteld worden
Contactproblemen
Heb je hier hulp bij nodig? Dan kun je natuurlijk contact met mij opnemen.
Wil je nu direct de stappen opschrijven? Print dan de invulbladen uit: RET Stappenplan Invulblad
Comments