top of page

Niet lullen maar poetsen

Foto van schrijver: Marga HogenhuisMarga Hogenhuis

Bijgewerkt op: 31 jan 2020


Naar een coach, psycholoog of therapeut gaan, heeft een beetje een negatieve bijsmaak. Er wordt vaak heel lang over gedaan om de stap zetten ernaartoe te gaan. Want als je naar een therapeut gaat, dan moet er echt wel iets mis zijn met je. Je bent toch niet gek? Kun je het dan niet zelf?

Eigenlijk zitten er veel van deze negatieve en belemmerende overtuigingen in ons “collectief”. Nederland is het land waar je “hard moet werken voor je geld”. De overtuigingen dat er niets mis met je mag zijn en dat je het vooral allemaal zelf maar moet oplossen “Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg” En dat praten heus niet helpt “Niet lullen maar poetsen.” Dat je pas hulp gaat zoeken als het echt niet meer gaat “Psychiaters zijn alleen voor gekken.” Maar ook een soort schuldgevoel “Ik heb een goeie jeugd gehad, mijn ouders zijn nog bij elkaar en het ontbrak mij aan niks. Moet ik dan nu in mijn verleden gaan wroeten?” En dat is jammer. Want eigenlijk kan iedereen wel eens een coach of therapeut gebruiken. Iedereen heeft wel eens iets waar hij tegenaan loopt.

Je hoeft geen traumatische jeugd gehad te hebben om last te hebben van faalangst, van stress of van gevoelens van niet goed genoeg zijn. Eigenlijk zijn al mijn cliënten gezonde mensen met gezond verstand, die momenteel ergens last van hebben.

Een vrouw die bij mij kwam had last had van stress- en burn-out klachten. Want ze ging voortdurend over haar grenzen heen. Waardoor kwam dat? In dit proces is ze op zoek gegaan naar de oorsprong van haar overtuigingen dat ze altijd voor iedereen klaar moet staan. Dat ze dienstbaar moet zijn. En als ze in deze overtuiging zat, dan moet ze er voor de ander zijn, ook al ging dat ten koste van haarzelf. Ze deed dit ook om de emotie van angst te vermijden, maar ook de gedachte van: “Doe ik het wel goed genoeg?” En “Wat heb ik nu weer fout gedaan?” Deze gedachtes herkende ze wel, die kende ze namelijk al heel lang…

Inmiddels kan ze door diverse oefeningen haar grenzen beter aangeven en is ze doormiddel van regressie haar oude patronen aan het doorbreken. Het is ok als je er even niet uit komt. Ik stel je vragen, ik zet je aan het denken, ik laat je voelen, zet je af en toe een spiegel voor, je doet een oefening (of twee) en dat proces begeleiden kun je gewoon niet altijd zelf.

Hopelijk wordt coaching en therapie binnenkort net zo gewoon als sporten, yoga of naar de tandarts gaan. En dat je 1x per jaar een check-up hebt en weer door kunt (groeien). Voor een gezond lijf èn een gezonde geest. Zodat je kunt zijn wie je altijd al was, namelijk de mooiste versie van jezelf.


27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Categorieën

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page