Ik heb last van stress! Wat nu?
Je bent erachter, je hebt stress. En je hebt daar last van. Maar dan? Wat doe je eraan? Je hebt al van alles geprobeerd. En niets hielp… Waarom hielp het niet? Je had allerlei goede voornemens, mooie plannen en prachtige ideeën. En toch blijf je die stress houden…
Wat te doen bij stress?
Dat e.e.a. niet werkt kan diverse oorzaken hebben. Want wat veroorzaakt jouw stress? Is dat helemaal helder voor je? Wat (of wie) zijn de stressoren waar jij last van hebt? En als je weet wat die stressoren zijn, hoe kun je die dan wegnemen? Wat nou als je je omgeving en alle andere mensen om je heen, niet kunt veranderen, dan blijven deze stress-factoren ook bestaan, toch?
Of wat als je niet weet wat de stressoren zijn, hoe kun je ze dan wegnemen? Wat als je steeds een beetje verder zakt, steeds een beetje verder weg gaat, steeds een beetje meer doet, steeds een beetje langer door gaat en dat je dat beetje niet zo voelt... Omdat je grenzen een beetje vaag zijn of langzaam vervagen. Want ach, die 5 minuten extra maakt ook niet meer uit, toch?
En wat als je heel erg hard je best aan het doen bent om te veranderen, heel hard werkt om de stressoren aan te pakken en na een maand, een half jaar of een jaar weer in herhaling valt? En het trucje wat je toepaste ineens niet meer werkt. Je pakt geleidelijk aan toch weer de “veilige” weg, de weg die je kent. De vertrouwde route, want die ken je tenslotte. En je je dan afvraagt, of je het morgen weer kan oppakken en te doen zoals je het eigenlijk wilde doen, toch?
Je wilt heel graag dat dingen veranderen, maar de reden waarom je iets doet hoe je het doet, is vaak niet bewust. Juist onbewust zijn er allerlei redenen om de dingen te doen zoals je ze nu doet. En die redenen dat je dingen doet zoals je ze doet, is na al die jaren vervaagd, maar je doet het nog steeds wel zo. Je bent het niet zomaar van de 1 op andere dag op die manier gaan doen. En het heeft je tot op zekere hoogte gediend. Uit bescherming, uit zekerheid, uit angst of misschien wel uit overleving.
En als deze positieve intentie niet wordt gezien en gehoord, dan heeft een nieuwe manier, een ander trucje, je gedrag aanpassen, etc. minder effect. Omdat je het diep vanbinnen, niet voelt dat deze andere manier beter is.
Zo kan het dat je weer in je oude patroon terugvalt. Omdat de onderliggende positieve intentie, de kern of de reden, door het op een andere manier te doen, niet wordt erkend. Dus wat doe je dan? Dan doe je het toch maar weer zelf, want als je het zelf doet, dan heb je tenminste controle. En als je het zelf doet, dan weet je tenminste zeker dat het goed gedaan wordt. Controle die je nodig hebt om je bijvoorbeeld weer veilig te kunnen voelen. Of als je het nu (wel) doet, dan heb je er in ieder geval alles aan gedaan. En als je het nu wel doet, dan is er minder kans dat je zal falen. En als je het nu wel doet, dan heb je het voor jouw gevoel goed gedaan. Omdat de angst “het niet goed (genoeg) te doen”, anders nog steeds aanwezig is.
Herken je dit? Dan is het wellicht een idee om eens langs te komen voor een oriënterend gesprek. Om eens te onderzoeken wat de onderliggende, onbewuste redenen zijn. Je kunt nieuwsgierig zijn naar het proces wat je kunt inzetten, zodat je meer controle voelt en je je veilig kunt voelen in je keuzes. Maar ook dat je gezien en gehoord wordt, en op een respectvolle manier je grenzen mag aangeven. Ik gun het je, dat je rust vindt…
Wil je weten welke symptomen allemaal horen bij stress? Lees daar meer over in het blog 10 symptomen van stress. Wil je weten hoe gestresst jij bent? Doe dan de stress-test! Wil je nu al beginnen met stress verminderende oefeningen? Begin dan met Mindfulness, iedereen kan het, je hoeft er niets voor aan te schaffen en je hoeft er de deur niet voor uit.
Zorg goed voor jezelf!
Comments