top of page

Codependency Herkennen en Veranderen

Foto van schrijver: Marga HogenhuisMarga Hogenhuis

Hoe weet je of je Codependent bent? Oorzaken, partnerkeuze en je weg naar onafhankelijkheid

Codependency is een complex en vaak onopgemerkt patroon in relaties waarin je identiteit, zelfwaarde en welzijn grotendeels afhangen van het helpen of verzorgen van anderen. Vaak voelt dit als liefde of toewijding, maar codependency kan je juist leegtrekken en je eigen groei in de weg staan. In mijn praktijk zie ik veel mensen die zichzelf misschien in dit patroon kunnen herkennen. Daarom wil ik in deze blog in het kort uitleggen wat het betekent om codependent te zijn, hoe je herkent of je het bent, en hoe je deze dynamiek kunt veranderen.



Wat is Codependency?

Codependency is een patroon waarbij je je eigen behoeften en grenzen opzij zet voor de ander, meestal vanuit een diepe behoefte aan goedkeuring, erkenning of controle. Het kan zich uiten in relaties met partners, familieleden of vrienden. Het gaat verder dan gewoon helpen; het betekent dat je zelfwaarde afhangt van hoe goed je voor de ander zorgt en dat je vaak voorbij je eigen grenzen gaat om die ander tevreden te stellen.


Hoe weet je of je Codependent bent?

Het is een term die misschien niet heel erg bekend is en ik had er zelf nog nooit van gehoord totdat ik mijn opleiding tot therapeut ging doen. De signalen kende ik wel en ook wist ik dat het kwam door mijn behoefte aan bevestiging of het gevoel te willen dat ik nodig ben of iemand kan 'redden'. Hieronder heb ik een aantal veelvoorkomende signalen beschreven:

  • Je bent constant bezig met de behoeften van de ander, zelfs als het ten koste gaat van jezelf.

  • Je voelt je verantwoordelijk voor het welzijn van je partner en denkt dat hun geluk van jou afhangt.

  • Je vindt het moeilijk om ‘nee’ te zeggen en grenzen te stellen.

  • Je zoekt continu bevestiging van je partner en hebt angst voor afwijzing.

  • Je voelt je vaak leeg, ongelukkig of uitgeput in de relatie, omdat je veel geeft en weinig ontvangt.

  • Je hebt moeite met je eigen emoties en focust je vooral op die van je partner.

Als deze punten je bekend voorkomen, kan het zijn dat je in een codependent patroon zit.


Wat is de Oorzaak van Codependency?

Codependency vindt vaak zijn oorsprong in de kindertijd. Bijvoorbeeld:

  • Opgroeien in een disfunctioneel gezin, waar je als kind te vroeg volwassen moest zijn of de rol van ‘verzorger’ op je nam.

  • Opvoeding door emotioneel onbeschikbare ouders, waardoor je het idee kreeg dat je liefde moest ‘verdienen’ door te geven, te zorgen, of problemen op te lossen.

  • Een laag zelfbeeld of onzekerheid, die je ertoe brengt je waarde extern te zoeken, vaak door anderen gelukkig te maken.


Wat voor type partner kies je als je Codependent bent?

Codependents trekken vaak partners aan die hun behoefte aan zorg en validatie versterken. Dit kan een partner zijn die:

  • Emotioneel onbereikbaar of narcistisch is, iemand die je veel aandacht en verzorging nodig heeft, zonder echt iets terug te geven.

  • Verslavingsproblemen heeft of andere destructieve gewoonten, waardoor jij je nodig voelt als 'redder' of helper.

  • Controle of macht over je uitoefent, wat je het gevoel kan geven dat je moeite moet doen om liefde of waardering te verdienen.

Dit soort partners versterkt de afhankelijkheid en kan je in het codependent patroon gevangen houden.


Hoe Kun je van Codependent naar Independent Gaan?

Gelukkig is verandering mogelijk. Hier zijn enkele stappen om je te helpen transformeren van codependency naar gezonde onafhankelijkheid:


1. Word Bewust van je Patronen

Het begint met bewustwording. Begrijp hoe en waarom je in codependent patronen bent terechtgekomen. Dit kan via zelfreflectie, therapie, of door boeken en artikelen te lezen over codependency.

2. Leer om Grenzen te Stellen

Grenzen zijn essentieel voor een gezonde relatie. Begin klein, door je eigen behoeften te herkennen en te leren ‘nee’ te zeggen als iets niet goed voor je voelt. Dit kan in het begin ongemakkelijk zijn, maar het is cruciaal voor je emotionele gezondheid.

3. Werk aan je Zelfliefde en Zelfwaardering

Het ontwikkelen van een gevoel van eigenwaarde dat niet afhankelijk is van anderen, is een belangrijke stap. Dit kan betekenen dat je werkt aan je zelfvertrouwen, jezelf leert waarderen om wie je bent in plaats van wat je voor anderen doet.

4. Oefen Met Zelfzorg

Zorg goed voor jezelf, fysiek, emotioneel en mentaal. Dit kan door tijd voor jezelf te nemen, gezonde gewoonten te ontwikkelen en je eigen behoeften prioriteit te geven.

5. Zoek Steun

Het kan helpen om met een therapeut of coach te praten die gespecialiseerd is in codependency. Dit kan je helpen om oude patronen te doorbreken en nieuwe, gezonde relatiepatronen te ontwikkelen.

6. Kies Voor Gezonde Relaties

Leer het verschil tussen gezonde en ongezonde relaties. Een gezonde relatie is gebaseerd op wederzijds respect, ruimte voor persoonlijke groei en emotionele ondersteuning zonder dat je jezelf opoffert.


Conclusie

Codependency kan diep geworteld zijn, maar het is mogelijk om deze patronen te doorbreken. Door je bewust te worden van je gedrag, grenzen te stellen en te werken aan je eigenwaarde, kun je stappen zetten naar een gezondere en meer vervullende relatie met jezelf en met anderen. Het pad naar onafhankelijkheid begint met zelfliefde en de moed om te kiezen voor wat goed is voor jou.

Dit proces is een reis, geen bestemming, maar elke stap brengt je dichter bij een leven waarin je jezelf als prioriteit leert zien.


Wil je de eerste stap zetten naar een leven in vrijheid? Boek dan nu een afspraak:



27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Categorieën

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page