top of page

Balans (terug) vinden - 10 tips

Foto van schrijver: Marga HogenhuisMarga Hogenhuis

Bijgewerkt op: 3 nov 2019

Vaak krijg ik mensen bij mij in de praktijk waarbij de balans helemaal scheef is gegaan. Niet omdat ze nu ineens veel meer uren werken, maar omdat de draaglast en de draagkracht is veranderd door omstandigheden. Anders gezegd, als je gaat verhuizen of net een kind hebt gekregen - of zoals de dame die vanochtend bij mij was, die 2x moet verhuizen met 2 kleine kinderen en een pas geboren baby - kan het zomaar zijn dat je het werk nu even niet meer kan "dragen". Als je dan blijft doorgaan is de kans groot op een burn-out.


Dat is niet raar, dat is niet gek, en dat betekend zeker niet dat je hebt gefaald. Het betekend alleen maar dat de draaglast en draagkracht niet gelijk is aan hoe het was. En dat kan in je hoofd best lastig zijn. Je bent immers niet ziek. Je hebt geen koorts of een gebroken been waardoor mensen kunnen zien dat het nu even niet gaat. Maar dat is juist het gevaarlijke aan de situatie. Want omdat je het niet kunt zien, bestaat het dan niet? Of doe je gewoon héééél hard alsof het niet bestaat? Het grootste probleem is vaak de wens dat je het wilt hebben zoals het plaatje in je hoofd en dat de werkelijkheid daar niet helemaal of geheel niet op lijkt!


Het perfecte plaatje...

"Maar ik heb hier zelf voor gekozen. Ik kan mijn werk hier niet mee lastig vallen. Ik wil niet weer om hulp vragen. Ik kan toch niet 3 kinderen bij iemand brengen, dat is veel te veel gevraagd..." En wat vraagt het nu van jou dan?

Ik snap heel goed dat het heel lastig kan zijn om in deze situatie ruimte te vinden. Het gaat nog lastiger zijn als je het niet doet. Want ondertussen ben je alleen maar heel erg moe...


Een aantal van de volgende tips heb ik aan haar gegeven en wie weet heb jij er ook wat aan.


De werkelijkheid...



10 tips voor meer balans:

1. Regel een slaapritme. Je wil eigenlijk alles zelf blijven doen en dat begrijp ik heel goed. Maar misschien kun je met je partner afspraken maken over wat praktische zaken zoals slaap. Jij pakt de ene avond (en slaap aaneengesloten minimaal 6 uur) en ik doe de andere avond. Of breek de nacht in tweeën: Ik slaap van 21:00 tot 2:00 en jij van 2:00 tot 7:00 uur. Kijk wat voor jullie werkt. Maar zorg dat eenieder een periode van ten minste 4 uur aaneengesloten kan slapen. Dan pak je ook een stuk diepe slaap die nodig is om te herstellen. Slaap is namelijk een heel belangrijk medicijn!


2. Zorg dat je tijd voor jezelf hebt. Als je deze tijd gebruikt om te wassen en op te ruimen, dan is dat heel nuttig maar niet wat ik bedoel met tijd voor jezelf. Echt tijd voor jezelf bijvoorbeeld om voor je uit te staren, door een tijdschrift te bladeren, een wandeling te maken zonder doel, een kopje thee of koffiedrinken met aandacht. Deze tijd is ontzettend belangrijk om het stress-hormoon uit je lijf te krijgen.


3. Verminderen van het aantal prikkels. De week zit al vol genoeg. Kijk of het lukt om het aantal prikkels te verminderen gedurende een week. Dat kun je doen door bijvoorbeeld een week lang niet de krant te lezen of geen journaal te kijken. Of door een week off-line te gaan en geen social media te checken. Als dat te veel is, dan met jezelf afspreken wanneer en hoelang. Lees meer tips: Een week met minder prikkels.


4. Doe minder. Het gaat nu gewoon even niet. Je kunt niet alles blijven doen zoals je gewend was. Je hebt 3 jonge kinderen, je bent net bevallen, net verhuist, moet straks nog een keer verhuizen. Spreek met je vrienden en/of familie af dat je je sociale leven even op een laag pitje zet. Niet omdat je ze niet wilt zien, of omdat je niet om ze geeft, maar omdat je nu genoeg op je bordje hebt en het er niet meer bij kan. Tijdens mijn studie (ook met drie opgroeiende kinderen) heb ik dit ook gedaan, en dat gaf mij rust. Mensen wisten dat ik even minder aanwezig kon zijn. Dit is een heel pijnlijk punt omdat je eigenlijk wil dat alles hetzelfde blijft. En dat je niets wilt opgeven. Dit kan je het gevoel geven dat je hebt gefaald. Of dat andere mensen daar iets van kunnen vinden. En daar gaan mensen uiteindelijk aan kapot, de mensen met het grootste verantwoordelijkheidsgevoel raken overspannen of burned-out omdat ze meer blijven doen dan eigenlijk kan…


5. Wees dankbaar voor wat je hebt. Dankbaarheid en liefde zijn de hoogste frequenties die je kunt voelen. En deze hoge frequentie heb je nodig om uit een dip te blijven. Deze maken namelijk de “anti-stof” aan tegen de stress-hormonen. Neem even de tijd als je zo aan het mijmeren bent met je kopje thee om drie dingen te bedenken waar je vandaag dankbaar voor bent.


6. Maak tijd voor elkaar. Zoek een oppas die elke 2 of 3 weken op een vaste avond een paar uurtjes komt oppassen. Ga dan lekker uit eten of samen naar de bios. Of bij vrienden langs om een borrel te drinken. Maakt niet uit of je iets gepland hebt of niet. Het gaat erom dat je tijd samen doorbrengt. Dat je elkaar weer in de ogen kan kijken en over iets anders kan praten dan vieze luiers en fruithapjes.


7. Neem een schoonmaakster. Als alles je te veel is, dan is het huishouden ook vaak iets waar dan irritaties ontstaan. Het is misschien een uitgave van 50,- maar geeft zoveel rust als iemand zorgt dat je huis weer netjes en schoon is. Al is het maar 2x per maand. “It’s not the price you pay but the pleasure you get.” Hoeveel plezier denk je dat je ervan hebt als je op zaterdag niet je hele huis hoeft te poetsen?


8. Doe dingen die je leuk vindt. Weet je nog wat je leuk vindt om te doen? Maak een lijstje met activiteiten waar jij energie van krijgt. Zijn dat dingen die je alleen doet of juist met anderen? Dit is waardevolle informatie. Doe meer van wat je energie geeft en minder van dat wat energie kost. Ook dit helpt je met het verminderen van het stress-hormoon. Als je batterij leeg is en je moet kiezen, kies dan voor jezelf… Je kunt niet door blijven gaan met een lege accu.


9. Eet gezond. Het is zo makkelijk om voor snelle maaltijden te gaan, kant-en-klaar of afhalen. Uit gezond eten kun je veel meer energie halen. Liever geen drank of drugs. Dat trekt je net zo hard weer leeg.


10. Vervang het woord “Moeten” door “Mogen”. We moeten zoveel van onszelf dat het moeten in de weg gaat zitten. Sommige moetjes kun je niet niet doen. Je moet immers eten en drinken. Maar daar zit iets dwingends achter. Als je gedurende de dag eens kijkt naar alles wat je moet van jezelf en als je jezelf betrapt en hoort zeggen dat je weer iets moet, kijk dan of je dat kunt vervangen door “Willen of mogen”. Daarmee ga je door middel van taal ook iets milder worden naar jezelf.


Voor meer informatie, tips & tricks:


Wil je tips & tricks blijven ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en je krijgt als eerste te horen als er weer een nieuwe blog is met tips en verhalen over hoe het anders kan... Inschrijven doe je hier!


Heb je behoefte aan persoonlijk contact? Maak dan online een afspraak!


Eigenlijk ben je gewoon heel erg moe...




170 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Categorieën

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page