10 Symptomen van stress
Bijgewerkt op: 31 jan. 2020
Hoe weet je of je gestresst bent of tegen een burn-out aan zit, of overspannen bent? Welke signalen krijg je? Misschien heb je zelf al een donkerbruin vermoeden dat het zo is, maar mocht je nog twijfelen, hier een overzicht van de 10 meest voorkomende klachten die je kunt hebben als je gestresst bent.
De 10 meest voorkomende symptomen van Stress
Stress klacht nummer 1 – Hoofdpijn
Een van de meest bekende stress klachten is hoofdpijn. Vaak wordt het ook aangeduid met spanningshoofdpijn. Je hebt het gevoel dat er een band strak om je hoofd zit. De pijn is dof en drukkend, maar niet heftig en intens. Die spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door de continue spanning in de spieren rond je voorhoofd, hals, nek, schouders en soms ook de rug.
Stress klacht nummer 2 – Vaak ziek
Eén van de belangrijkste signalen is dat chronische en aanhoudende stress een effect heeft op je immuunsysteem. Je weerstand raakt verzwakt en dit kan ontstekingen bevorderen. Ook kun je vaker ziek worden of andere lichamelijke klachten krijgen. En dan heb je eindelijk weekend of vakantie, en word je natuurlijk precies dan ziek. Dat is een teken! Ziek zijn vanwege een virus wacht niet tot het weekend.
Stress klacht nummer 3 – Hartkloppingen
Onder invloed van stress maak je adrenaline. Die adrenaline is heel handig als je moet vechten of vluchten maar achter je bureau of op de werkvloer heb je daar niet zoveel aan. Maar je lijf staat wel onder hoogspanning. Je hartslag en je bloeddruk gaan omhoog, evenals je ademhaling. Je hartslag en ademhaling is hoger en sneller. Dit kan als gevolg hebben dat je minder zuurstof binnenkrijgt dan je nodig hebt, met alle gevolgen van dien. Waar zit je ademhaling nu? In je borst of in je buik? Bewust ademhalen en Mindfulness kan hierbij helpen
Stress klacht nummer 4 – Maag en darmklachten
Tijdens stressvolle situaties kun je last krijgen van maag- en darmklachten. Je spijsvertering functioneert op zo’n moment namelijk op een laag pitje. Je lichaam pompt namelijk meer bloed naar je spieren waar het veel energie nodig heeft. Hierdoor kan je druk op de maag voelen, geen zin in eten hebben en misselijk zijn. Duurt de spanning voort? Dan kan het leiden tot gewichtsverlies. Ook komt gewichtstoename voor, omdat je last kunt krijgen van eetaanvallen en enorme trek in zoetigheid door bloedsuikerschommelingen. Heb je last van stress? Probeer gezond en regelmatig te eten. Sla niet je lunch over omdat je het te druk hebt. Werk je tot laat? Eet dan ook rond etenstijd iets kleins. Kies het liefst voor gezonde tussendoortjes.
Stress klacht nummer 5 – Nek- en rugpijn
Naast hoofdpijn kun je door langdurige stress ook nek- en rugklachten ondervinden. Door de spanning die je ervaart, span je namelijk vaak ongemerkt je nek-, schouder- en rugspieren. Doe je dit veel en is er weinig ruimte voor ontspanning? Dan gaan je spieren verzuren en pijnlijk aanvoelen. Ook pijnlijke kuiten en stijfheid zijn klachten die samengaan met lang gestresst zijn. Herken je dit? Gun jezelf een break en naar manieren die voor jou werken om te ontspannen.
Stress klacht nummer 6 – slapeloosheid
Ook slapeloosheid is kenmerkend voor continu stress ervaren. Stresshormonen maken je immers rusteloos en zetten aan tot piekeren. Je lichaam krijgt daardoor niet de rust die het nodig heeft. Als gevolg krijg je niet de kans om in je slaap dagelijkse indrukken, gebeurtenissen te verwerken of een plaats te geven zodat je de volgende dag fris en met een schone lei kan beginnen. Je slaapproblemen kunnen (over)vermoeidheid, prikkelbaarheid, lusteloosheid en somberheid in de hand werken. Voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel en ben je somber en heb je stress, kun je niet slapen, wat weer slecht is voor je humeur en stress-level. Heb je last deze klachten? Onderneem dan actie! Praat erover, en/of zoek (online) hulp.
Stress klacht nummer 6 – Prikkelbaar
Je bent prikkelbaar, je kunt niet zoveel hebben. Je hebt een “kort lontje”. Bij het minste geringste raak je geïrriteerd en merk je dat je vaker boos bent. Vaak staat het huilen je nader dan het lachen. En misschien hoeft er maar iets te gebeuren en je tranen zitten er al.
Stress klacht nummer 8 – Angstig
Door stress kun je je ook angstig voelen. Angst die soms niet aanwijsbaar is maar wel heel erg voelbaar. Als de angst veranderd in een paniekaanval, voel je hevige angst terwijl er geen aanleiding voor aanwezig is. De angst gaat je overheersen.
Stress klacht nummer 7 – Vergeetachtig
Door stress maakt het lichaam extra Cortisol aan. Hierdoor vermindert de activiteit in de prefrontale cortex, een deel van je hersenen. Hierdoor werkt je geheugen minder goed. Het kan ook zijn dat je steeds vergeetachtiger wordt. Dat je niet meer op woorden kunt komen. Dat je afspraken of details vergeet. Als de stress afneemt, herstelt dit zich in principe vanzelf.
Stress klacht nummer 9 – Opgejaagd voelen
Door de adrenaline en de verhoogde hartslag krijg je automatisch een opgejaagd gevoel. Je lijf is immers klaar om te vechten of vluchten. Wanneer je rust probeert te pakken kun je dat vergelijken met een auto die terugschakelt naar de 1e versnelling maar nog wel 120km per uur rijdt. Je lijf voelt alsof het een marathon heeft gelopen en dan met dat gevoel in je lijf en je hart proberen stil te gaan zitten. Daardoor zal je reactie kunnen zijn om juist weer in actie te komen. Je hele lichaam staat namelijk nog “aan”. Je bent geneigd om jezelf weer te activeren. En dat is hoe je van stress, oververmoeidheid naar een Burn out toe gaat. Gun jezelf rust!
Stress klacht nummer 10 – Stemmingswisselingen/Neerslachtig/Depressief
Door de aanmaak van Cortisol krimpt de hippocampus. Een ander deel van je hersenen. Dat maakt dat je sneller overprikkelt raakt, maar ook dat je vatbaarder bent voor negatieve gedachten. Je kunt steeds somberder worden en je steeds meer geïsoleerd voelen. Daardoor heb je steeds minder energie en gecombineerd met je neerslachtigheid kan het zijn dat je geen zin meer hebt om dingen te ondernemen. Zelfs niet als het leuk kan zijn. Waardoor je je weer meer neerslachtig en angstiger kan gaan voelen.
Heb je last van stress? Zoek hulp! Je bent niet gek, en je hoeft het niet alleen te doen. Ga met iemand praten. Pak die rust. Je hoeft je niet schuldig te voelen, het is ok. Probeer eens een Mindfulness oefening en laat je verrassen door het positieve effect. Luister naar het fluisteren van je lichaam, zodat het niet hoeft te schreeuwen…
Zorg goed voor jezelf...
Comentários